(Online) nascholing huisartsen
“De overgangsjaren… en de jaren na de menopauze”
Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn 3,8 miljoen vrouwen werkzaam. Meer dan de helft van deze vrouwen is in de overgang of postmenopauzaal. Tel daarbij nog eens de vrouwen die niet deelnemen aan het arbeidsproces, maar wel in de overgang zitten, dan hebben wij het over meer dan 2 miljoen vrouwen! Dit zijn de vrouwen die op enig moment bij u in de spreekkamer komen.
Huisartsen zijn vaak de eerste professionals waar vrouwen aankloppen met klachten. Vaak weten vrouwen zelf niet dat de overgang weleens de oorzaak zou kunnen zijn van hun klachten. De overgang is geen ziekte, maar kan door de disbalans in de hormoonhuishouding leiden tot klachten op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied.
Middels deze nascholing ontvang je alle kennis die nodig is om vrouwen met overgangsklachten te adviseren/behandelen. Wat is normaal, wat is abnormaal? Wat moet er in uw dd? Wanneer behandelen? Zin en onzin van hormoontherapie. Lange termijnrisico’s, welke vrouwen lopen extra gezondheidsrisico’s? De essentie van preventie!
Programma
Deel 1
Definities en begrippen
Wat gebeurt er in het vrouwenlichaam rond de overgang/menopauze: anatomie en fysiologie
Welke klachten kunnen er optreden
Welke vrouwen lopen extra risico na de menopauze
Behandelmogelijkheden overgangsklachten
Hormoontherapie
Deel 2
Postmenopauzale klachten
Hart- en vaatziekten
Osteoporose
Overige aandoeningen
Conclusies en aanbevelingen
Duur nascholing
Gemiddeld 3 uur, met uitgebreid de mogelijkheid tot vragen stellen. Min. 15 deelnemers. De online nascholing wordt gegeven via Zoom.
Tarief
Op aanvraag, incl. de handboeken ‘Menoblues’ en ‘Wat elke elke vrouw moet weten’
Accreditatie
3 punten
Mocht je met een groep huisartsen incompany de nascholing online of op locatie willen volgen, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.
