Vrouw&Wijzer zomer ’23

Overgang en werk, hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Lees het openhartige verhaal van businesscoach Lisette Tol hierover. Yogadocent Helga van Geldrop en ook journalist en schrijver Aki Watano bevestigen dat je zelf wel degelijk iets aan de klachten kunt doen.

Ook op de werkvloer krijgt het thema overgang steeds meer aandacht. Zo is Debbie Jaarsma, decaan Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, een enthousiaste ambassadeur en hebben we recent voor de medewerkers een symposium mogen verzorgen. Bijzonder om al die vragen te horen en te merken wat er speelt. Zo werden we ons ook bewust van de impact van de overgang bij transgender personen. Een groep waar nog weinig aandacht voor is, maar waarvan we ons kunnen voorstellen dat zij behoorlijk wat obstakels kunnen tegenkomen.

Verder vind je in deze editie een interview met vijf vrouwelijke medewerkers uit het onderwijs. En wat meer achtergrondinformatie voor leidinggevenden, bijvoorbeeld over hoe je de signalen kunt herkennen en de rol van de bedrijfsarts. Tot slot zijn we erg enthousiast over ons nieuwe symposium voor de gehele eerstelijnspraktijk, waarin we naast kennis overdragen over de overgang, (post)menopauze en behandelmogelijkheden, ook leren hoe je een vrouwenspreekuur kunt opzetten. En tot slot een heerlijk zomerverhaal.

Wederom een grote dank aan de betrokkenen die belangeloos hebben meegewerkt aan dit jubileumnummer! Klik op onderstaande afbeelding om het magazine te bekijken.

 

 

Veel leesplezier!

Pauline, Wilma, Miranda

Waar wil jij over lezen?

Heb je een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten of je zelf een verhaal dat je graag wil delen? Laat het ons weten!

Wil je in vervolg het online magazine per mail ontvangen, meld je dan aan voor het Vrouw&Wijzer Nieuws

Vrouw&Wijzer voorjaar ’23

Net als in de vorige edities hebben we weer een mooie mix van verhalen en (medische) informatie. Bij het brainstormen over de rode draad in deze editie kwamen we uit op ‘gezond ouder worden’. Immers als die hormonale rommelfase voorbij is, dan breekt voor vrouwen een nieuwe balans aan. Lees de bemoedigende verhalen van prachtige vrouwen, zoals: kunstenaar Ans Markus, burgemeester Rian van Dam, voedingsdeskundige Odette Jonk. En van leidinggevende Jacques Renooij, die vertelt dat er op zijn afdeling vaak hilarisch over een opvlieger wordt gedaan en dat vindt hij prima, maar… “We moeten het niet alleen als geintje oppakken, maar ook serieus met elkaar in gesprek gaan, ook de vrouwen onderling.”

Verder aandacht voor de ingrijpende veranderingen als je na borstkanker in de overgang komt. En het bijzondere werk van Janny Hanegraaf die vrouwen na bijvoorbeeld verlies van gezichtsbeharing of tepel ‘restaureert’, zodat zij weer blij naar hun spiegelbeeld kijken. En hoe komt het toch dat je lijf opeens van vorm veranderd? Hoe zit het met je suiker- en cholesterolhuishouding? Zo’n 20% van de vrouwen in de postmenopauze heeft een afwijkende schildklier, hoe ontdek je dit? Last van ongewild urineverlies, lees wat je hieraan kunt doen.

Een grote dank aan de betrokkenen die belangeloos hebben meegewerkt aan dit magazine. Klik op onderstaande afbeelding om het magazine te bekijken.

Veel leesplezier!

Pauline, Wilma, Miranda

Vrouw&Wijzer voorjaar 2023

Vrouw&Wijzer zomer ’22

Ook in deze editie weer inspirerende verhalen van krachtige vrouwen. Positieve verhalen van schrijfster Yvonne Keuls en burgemeester Marjan van Kampen. En ook verhalen van Marret Kramer, Mireille Blommaert en Monique Gerichhausen; vrouwen die hun ervaring met de overgang hebben ingezet om andere vrouwen te helpen. Psychiater Marjolijn de Kruif hebben we de vraag voorgelegd: Waarom heeft de ene vrouw enorme last en de andere niet?

Aan veel overgangsklachten en ongemak kun je zelf iets doen. Ergotherapeut Inge Hemkes vertelt hier meer over. Miranda vertelt over haar ontmoeting met Diana Danzebrink, die de menopauze in het curriculum van het voortgezet onderwijs heeft gekregen (#MakeMenopauseMatter). Waarom doet vrijen steeds meer pijn en hoe komt het dat ik zo vaak een blaasontsteking heb? Wilma en Pauline geven antwoord.

Een grote dank aan alle vrouwen die belangeloos hebben meegewerkt aan dit magazine. Klik op onderstaande afbeelding om het magazine te bekijken.

Veel leesplezier!

Pauline, Wilma, Miranda

Vrouwen wijzer zomer 2022

Vrouw&Wijzer winter ’21

We zijn heel blij dat de overgang steeds meer onderwerp van gesprek is en dat er ook steeds meer vrouwen opstaan die geen genoegen meer nemen met de boodschap: ‘het hoort erbij en leer er maar mee leven’. Een aantal prachtige dames die een ambassadeursrol op zich heeft genomen vertellen in deze editie over hun eigen ervaring. Anita Witzier die besloot dat zij niet mee ging doen aan die aanstellerij rondom de overgang, en dat besluit helaas moest herzien. Ook Pia Douwes vertelt haar eerlijke verhaal over de impact van de overgang op haar leven en carrière.

Gynaecoloog Dorenda van Dijken bespreekt de feiten en fabels over hormoontherapie en cardioloog Els Olde Bijvank vertelt je meer over de vrouwspecifieke risicofactoren op hart- en vaatziekten. En je vindt nog veel meer verhalen en informatie. Klik op onderstaande afbeelding om het magazine online te bekijken. Onze dank gaat uit naar iedereen die heeft meegewerkt aan deze tweede uitgave. Veel leesplezier!

Pauline, Wilma, Miranda

covervrouwenwijzer2winter2021

Vrouw&Wijzer zomer ’21

In deze editie maak je kennis met een aantal krachtige vrouwen met soms niet alledaagse beroepen, die openhartig vertellen over hoe zij op dit punt in hun carrière zijn aangekomen. Daarnaast vertelt acupuncturist Gilles Stoop over hoe je acupunctuur kunt inzetten bij overgangsklachten. Overgangsklachten staan ook op de lijst van de World Health Organisation (WHO) van gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze ingezet kan worden. Niet zo vreemd, want de behandeling van vrouwenklachten heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is.

Klik op onderstaande afbeelding om het magazine online te bekijken.

Onze dank gaat uit naar iedereen die heeft meegewerkt aan deze eerste uitgave.

Veel leesplezier!

Pauline, Wilma, Miranda

Magazine De Vrouwenwijzer editie zomer 2021