Wie zijn wij

Dr. Wilma Smit
Dr. Wilma Smitgynaecoloog
Ik ben Wilma Smit, gynaecoloog en gespecialiseerd in overgang, menopauze en alles wat daarmee samenhangt. Samen met Pauline Ottervanger heb ik 3 boeken geschreven, waaronder Menoblues, het eerste Nederlandse handboek voor vrouwen in de overgang. Sinds 2018 organiseren wij samen met Miranda Domburg, moderator, interactieve symposia gericht op de effecten van overgangsklachten op het werkverzuim.

Door kennis bij te brengen en praktische tools aan te reiken aan zowel de vrouw als aan de leidinggevende proberen wij een werksituatie te creëren, waarin beiden zich gelukkiger voelen. Uiteindelijke resultaat: een vrouw die beter in haar vel zit, doordat zij weet wat er speelt in haar lijf en kennis heeft hoe zij hiermee om kan gaan. En voor de werkgever is het mooi meegenomen dat dit resulteert in een verhoging van de inzetbaarheid en daling van het werkverzuim.

Dr. Pauline Ottervanger
Dr. Pauline Ottervangergynaecoloog
Ik ben Pauline Ottervanger en heb 30 jaar als gynaecoloog in het HagaZiekenhuis gewerkt. Ik ben mij gaan verdiepen in de problematiek rond de overgang, de menopauze en de jaren daarna. Dit onderwerp bleek nauwelijks te leven bij professionals zoals huisartsen, gynaecologen en bedrijfsartsen. Ook vrouwen zelf hadden vaak geen idee wat de overgang voor impact kan hebben.

Ik richtte in het ziekenhuis een menopauze polikliniek op waar ook een verpleegkundig overgangsconsulente werkte; dit bleek een groot succes. Behalve het boek Menoblues schreven Wilma en ik ook Menoproof en Wat elke vrouw moet weten. Dit laatste boek behandelt nagenoeg alle gynaecologische aandoeningen met verwijzingen naar betrouwbare websites.

Aanvankelijk gaven Wilma en ik bijscholingen aan professionals over de overgang, inmiddels organiseren wij symposia voor bedrijven/instellingen waar veel vrouwen van 45+ werken, voor de vrouwen zelf, voor leidinggevenden, huisartsen en bedrijfsartsen. Wij doen dit online en op locatie.

Miranda Domburg
Miranda Domburgzelfstandig ondernemer
Ik ben Miranda Domburg en na een carrière in de zakelijke dienstverlening, ben ik in 2014 gestart als zelfstandige en faciliteer ik ondernemers die zich richten op het vergroten van eigen regie en inzetbaarheid. In mijn rol als programmamanager (2014 – 2020) bij onderzoeksbureau Vernet, viel het mij op dat het verzuim in de leeftijdsgroep 45-55 en > 55 erg hoog is. Na wat graafwerk stuitte ik op ‘de overgang’ en maakte ik kennis met Wilma en Pauline.

Er ging een wereld voor mij open en ik snap nu zo goed dat wat er in deze levensfase gebeurt zo veel complexer is dan de opvliegers waarmee het geassocieerd wordt. Dit heeft mij doen besluiten mij op het thema ‘overgang en werk’ te richten en mijn steentje bij te dragen bij het ontsluiten van deze kennis voor de vrouwen en hun werkgevers. Ik heb het geluk in deze missie op te mogen trekken met Wilma en Pauline, en daarnaast ben ik co-founder van Menokracht, waar ook zij natuurlijk te vinden zijn!

Vrouwenwijzer in de media

3/5/2023- Artikel ‘Je gaat niet dood aan de overgang’ – Regio Courant

10/6/2022- Artikel op tournee langs gemeenten – Binnenlands Bestuur

6/4/2020 – Boekrecensie Menoblues – Gezondheidsnet

6/4/2020 – Boekrecensie Menoblues – Plusonline.nl

2/4/2020 – Artikel hormoontherapie tijdens de overgang – Gezondheidsnet

2/4/2020 – Artikel hormoontherapie tijdens de overgang – Plusonline.nl

2/4/2020 – 5 vragen over je gezondheid na de menopauze – Plusonline.nl

17/12/2019 ‘5 uur Live’ – RTL4